Duygular – Libby Walden, Richard Jones

Kitap Yazarı:
Yayınevi:
Webmaster

Evdeki tüm odaların ışığı söndüğünde gecenin sessizliğinde yatağımda oturup düşünürüm. Nasıldı bugün? Bugün üzüldüm mü? Bugün kızdım mı? Yalnız bir gün müydü, neşeli mi? Yoksa azar azar hepsinden mi? Peki, neye benzer bu Duygular? Bunu anlatan iyi bir kitap biliyorum.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 29 Haziran 2022

Orjinal Adı: Feelings

Ülke: İngiltere

Türü: Çocuk Edebiyatı

Okur Yaşı: 3 yaş ve üzeri okurlar

Hedef Kitle: 3 yaş ve üzeri çocuklar ve ebeveynleri

Sayfa Sayısı: 32 sayfa

Çevirmen: Mahir Ünsal Eriş

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Kategoriler:

İnceleme

Klasikleşmeye aday çocuk kitaplarından bahsedelim mi? Duygular, kapağında katman katman derine indiği belli olan bir çocukla beni ilk görüşte yakaladı. Çocuk bana bakmıyordu bile ve bunun özellikle tercih edildiğini kitabı okuyunca anladım. Çocuk direkt ona bakmamızı değil, derinine inmemizi istiyordu.

Her sabah uyandığımızda, yolda bir arkadaşımızı gördüğümüzde, bir haber okuduğumuzda veya sadece hafızamızdan bir anıyı çağırdığımızda, yani günün herhangi bir anında herhangi bir şey yaparken hissettiğimiz ne varsa güzel güzel tasvir etmiş. Üstelik bu kitabı Türkçeye de Mahir Ünsal Eriş çevirmiş.

Hep Kitap’tan 2022 yılında çıkan Duygular, resimli kitapları seven herkesin kütüphanesinde olması gereken bir parça. Richard Jones’un her sayfada ayrı bir duygunun tesiriyle donattığı sahneler, Libby Walden’ın her duygu için ahkâm kesmeyen, yalın ve sadece duyguyu açıklamaya yönelik cümleleri ve her şeyin merkezinde yine aynı çocuk.

Adı yok, farklı bir açıdan görüntüsü yok, çocuk olduğu yerde -o anki duygusunun içinde- dururken biz kitap boyunca onun çevresinin değişimini, bu değişimin onun hislerine etkisini takip ediyoruz.

Üzgün mü? Nasıl bir şey üzgün olmak? Kıskanç mı? Nasıl bir şey kıskanmak? Mutlu mu? Nasıl oluyor mutlu olmak? Tüm bu duygulara sahip olduğumuzu kabul etmek, başkalarının da aynı duygulara sahip olabileceğini düşündürüyor. Bu açıdan bu kitap, çocuklara duyguları somut tasvirlerle anlatmaktan daha fazlasını yapıyor. Ne dersiniz, yetişkinler?

Çocukların yaşına uygun bir kitap mı?

Evet öyle. Genelde kitap hakkındaki yorumlar pozitif olsa da internette kitabın güzel olduğunu ancak çocukların kitapta geçen tasvirleri anlayamayacağını söyleyen birkaç okur yorumuna rastladım.

Bence bu kitap çocuklarla duygular hakkında konuşmak için sade ve güzel bir kaynak. Neden böyle düşündüğümü açıklayayım.

Çocuğunuzla birlikte bir kitabı okumak; onunla sohbet etmek veya birlikte oyun oynamakla aynı şeydir. Ortak bir paylaşım ve etkileşim içerir. Bu kitabı çocuğunuza okumadan önce kendiniz okuyun. Siz sevdiniz mi? O hâlde şimdi çocuğunuzla birlikte bakabilirsiniz.

Özellikle 2-3 yaş döneminde (ben henüz daha ilerisini deneyimlemedim) kitabı tüm kelimeleriyle okuduğunuzda, çocuklar çabuk sıkılabiliyor ve kitabı yarıda bırakıp gidebiliyor. Bir ara oğluma kitapları sevdireceğim diye bir hikâyeyi tiyatro oyununa dönüştürüp sahne sahne oynamayı bile denemiştim. Hâlbuki çocuğun o anda ilgisi yokmuş sadece.

Ama ilgisinin olduğu bir anda belki bir kere de kitabın resimleri üzerinden konuşarak, karşılıklı sohbetle kitaba “bakmak” iyi olabilir, belki böylesi hoşlarına gidebilir. Bir de böyle deneyin. Tabii, yine de çocuğunuzun kitaba ilgi duymaması ve sıkılıp gitmesi ihtimallerini baştan kabullenin. (Buraya kitabın yazarı Libby Walden’ın bir videosunu bırakıyorum, belki ilham olur: YouTube.com/watch?v=rJ5jSYK4Njw)

Diğer yandan çocuklar kitaplara kolay erişebilir olduklarında ve çevrelerinde kitap okuyan birilerini gördüklerinde bir şekilde kitaplara ilgi duyuyorlar zaten. Yemek yemeyi, yürümeyi ve konuşmayı öğrendikleri gibi. Bu konuda dertli biri bu yazıyı okuyorsa ona sesleniyorum, kitapları doğal akışa dâhil edin, gerisini onlara bırakın.

Bu hikâye, ilk bakışta anlaşılmayan ama derinlerde fokurdayıp mayalanan o kıymetli duygularımıza… Çocuk yetişkin fark etmez, dışarıda olup biten kadar içerde olup bitenleri de merak edenlere, çözemese bile anlamak isteyenlere.

İyi okumalar herkese.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Libby Walden kimdir?

Caterpillar Books’ta editör olan Libby Walden, aynı zamanda Through the Wardrobe sitesinde çocuk kitapları hakkında inceleme yazıları yazıyor. Bu yazıyı okuyan birçok insanın hayalini kurduğu gibi günlerini yazmak, okumak ve hayaller kurmakla geçiriyor. Orijinali 2018 yılında yayınlanan Feelings kitabının devamı niteliğindeki As We Grow kitabı 2019 yılında yayımlanmış ve Hep Kitap tarafından Büyümek adı ile -Mahir Ünsal Eriş çevirisiyle- Türkçeye kazandırılmış.

Richard Jones kimdir?

İngiliz illüstratör Richard Jones, 15 yılı aşkın tecrübesiyle çocuk kitapları için resimler yapmaya devam ediyor. Sanatçının, Feelings ve As We Grow dışında yine Libby Walden ile birlikte çalıştıkları Town Mouse, Country Mouse ve Secrets Of The Mountain kitaplarının dışında bir de 2021 yılında yayımlanan solo çalışması, Perdu isimli kitabı bulunuyor.

Diğer Okul Öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Duygular – Libby Walden, Richard Jones”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products