Tuhaf Kütüphane – Haruki Murakami

Kitap Yazarı:
Yayınevi:
İnceleme Editörü: Aslı Sabuncu
Webmaster

Haruki Murakami’nin Doğan Kitap’tan çıkan masal tadındaki novellası Tuhaf Kütüphane kitap almak için kütüphaneye uğrayan delikanlının birbiri ardına yaşadığı garip olaylar silsilesine sizi de kolayca çekiyor ve şaşırtıcı bir şekilde son buluyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 1 Ağustos 2022

Orjinal Adı: Fushigi na toshokan

Ülke: Japonya

Türü: Novella

Okur Yaşı: 16 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: Japon edebiyatı ve kısa kurgu kitaplar okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 72 sayfa

Çevirmen: Ali Volkan Erdemir

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13.5 x 19.5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Bizim yüzyılımızın en iyi edebî kurgu yazarlarından olan Haruki Murakami’nin bilindiği üzere birçok eseri var. Ben nedense Haruki Murakami’yi okumayı hep erteliyordum. Kitaplarını araştırırken Tuhaf Kütüphane isimli novellasını[1] gördüm ve okumak için aldım. Kitap, ilk olarak 1983 yılında basılmış ve 2016’da Ali Volkan Erdemir tarafından dilimize kazandırılmış. Araştırdığımda Murakami’nin bu kitabını çocuk kitabı sınıfına sokmuş olduğunu gördüm ama bence hiç çocuk kitabı gibi değil.

Henüz Murakami ile tanışmamış olan okurlar Tuhaf Kütüphane ile yazarın sürreal ve büyülü gerçekçi dünyasına kolayca girebilir ve kendisi ile tanışabilirler. Ben öyle yaptım! İllüstrasyonlarını Kat Menschik’in yaptığı kitap bir solukta bitireceğiniz kısa ve tuhaf bir novella.

Bilinçaltınızda sakladığınız, en derinlere soktuğunuz korkularınızla yüzleşmeye hazır mısınız?

[1] Hikâyeden daha uzun romandan daha kısa olan edebî tür.

Koyun Adam, Alımlı Kız, Delikanlı ve Zalim Adam

Genç bir delikanlı, Osmanlı Vergi Tahsildarının Güncesi kitabını almak için kütüphaneye uğruyor. Kütüphanede çalışan yaşlı adamdan kitabın olup olmadığını araştırmasını istiyor. Yaşlı adam üç ciltlik, içi kurtlarla dolu ağır kitapları belli bir süre sonra buluyor ve delikanlıyı bu kitaplarla birlikte kütüphanenin soğuk koridorlarında labirent gibi yollardan geçirerek okuması için bir odaya tıkıyor. Olaylar bundan sonra içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.

Karanlık odada çıkış yolunu bulmaya çalışan delikanlı, koyun adam ve alımlı kız ile tanışıyor. Bu iki ilginç karakterle tanışması sonrasında karanlık odadan kurtulamayacağını düşünüp kitabı okumaya başlıyor.

“Bir Osmanlı Vergi Tahsildarının Güncesi adlı kitabı elime aldım, okumaya başladım. Bu, Osmanlıca yazılmış zor bir kitaptı. Ne var ki tuhaf bir şekilde hiç güçlük çekmeden okuyabiliyordum. Kitabın sayfalarını çevirirken, Türk vergi tahsildarı İbn Armut Hasir olmuştum, belimde eğri bir pala, İstanbul’da vergi toplamaya çıkmıştım. Meyve ve tavuk, sigara ve kahve kokuları sokağa ağır ağır akan bir nehir gibi yayılmıştı. Hurma ve mandalina satan seyyar satıcılar yol kenarında yüksek sesle bağrışıyorlardı.”

Delikanlı, kitapları okurken bir yandan da bu zindan gibi kütüphaneden kurtulmanın yollarını arıyor. Aynı zamanda Koyun Adam ve Genç Kız ile arkadaşlığı da ilerliyor.

“Koyun Adam’ın kendi dünyası var. Benim kendi dünyam. Senin sana ait bir dünyan var. Öyle değil mi? Öyle tabii. Bu yüzden Koyun Adam’ın dünyasında benim var olmamam, benim var olmadığım anlamına gelmez.”

Finalinde çok büyük bir sürprizin olduğu bu tuhaf novellada birbirinden tamamen farklı üç karakter, zalim yaşlı adamın onları hapsetmiş olduğu ürkütücü ve soğuk kütüphane zindanından kurtulmayı başarabilecekler mi? Okuyup görün bence…

Murakami’nin sıra dışı dünyası

Romanları, uzun hikâyeleri ve deneme türündeki kitaplarıyla her biri katlanarak çoğalan bir okur kitlesine, öte yandan dünya çapında etkilediği bir yazar kitlesine sahip olan Haruki Murakami’nin sıra dışı dünyasından gelen karakterler ve olaylar bizlere bir rüya sunuyor. Özellikle bu novellada öyle garip bir rüyanın içine dalıyorsunuz ki kitap bitince ağzınız açık kalıyor. Tek solukta okunan, heyecan, merak ve korku hislerini doruklarda yaşayacağınız bu novellada gerçek mi hayal mi arasında gidip gelecek ve en sonunda acaba kütüphaneye gitmeli mi gitmemeli mi diye ikilemde kalacaksınız.

Kütüphanede o kadar ilginç unsurlara rastlıyorsunuz ki sanki zaman zaman Kafka, Roald Dahl okuduğunuza dair bir his gelse de Murakami kurguda kimliğini ortaya koyuyor.

Bundan sonra Murakami’nin kütüphanemde ayrı bir yeri olacak. Hatta ilk eseri olan Rüzgârın Şarkısını Dinle’ye başladım bile. Size Tuhaf Kütüphane sonrası bir not: Bir daha kütüphaneye gittiğimde “ödünç verilemez” ibaresi görünce ilk olarak Murakami aklıma gelecek.

Keyifli okumalar ve iyi eğlenceler.

Haruki Murakami kimdir?

21. yüzyıl edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Haruki Murakami, 12 Ocak 1949 yılında Japonya’nın Kyoto şehrinde dünyaya geldi. Tokyo Vaseda Üniversitesinde klasik drama eğitimi aldı. Eserleri tüm dünyada ellinin üzerinde dile çevrilen Murakami, Nobel Edebiyat Ödülü listelerinde de yer almıştır.

Murakami, yazarlık kariyerinin yanı sıra J. D. Salinger, F. Scott Fitzgerald gibi dünyaca ünlü yazarların kaleme aldığı eserleri Japoncaya çevirmiştir. Kitapları pek çok ödüle layık görülmüştür. Bunlardan bazıları: 1982 Noma Literary Prize – Yaban Koyunun İzinde, 1995 Yomiuri Prize for Literature – Zemrekkuşu’nun Güncesi, 2005 New York Times Yılın En İyi 10 Kitabı – Sahilde Kafka, 2006 Frank O’Connor Uluslararası Kısa Hikâye Ödülü.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Tuhaf Kütüphane – Haruki Murakami”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products