Hepberaber – Ece Temelkuran

(2 Yorum)
Kitap Yazarı:
Yayınevi:
İnceleme Editörü: Banu Demir

Siyasi ve sosyal düzlemde meydana gelen moral bozucu her olaydan sonra ümidini yitirip insana inancını sorgulayan ve “Umut var mı?” diye soranlar için Ece Temelkuran’ın Everest Yayınlarından çıkan Hep Beraber kitabı âdeta bir panzehir gibi.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 4 Kasım 2022

Ülke: Türkiye

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Sosyal, siyasi, ekonomik sorunlara ilgi duyan herkes.

Sayfa Sayısı: 177 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 16 x 24 cm

Kategoriler:

İnceleme

Ece Temelkuran en çok dile getirilen “Peki umut nerede?” sorusuna bu kitabında tam on başlıkla cevap veriyor. Bir röportajında “Herkes umudun peşinde ama çıkış yolunu gösteren naif olmakla suçlanıyor. O yüzden inanacak on kelime bulmaya çalıştım. Savunabileceğimiz yeni kelimeler olursa, umut da olur,” diyor.

  1. Umut yerine inancı seç.
  2. Gerçekliğin tamamını seç.
  3. Korkuyla arkadaş olmayı seç.
  4. Gurur yerine onuru seç.
  5. Öfke yerine dikkati seç.
  6. Kader yerine gücü seç.
  7. Az yerine yeteri seç
  8. Enkaz yerine mercan kayalıklarını seç.
  9. Arkadaşlığı seç.
  10. Hep beraber olmayı seç.

Hep Beraber, insanlığın çekmecelerinde unuttuğumuzu bile hatırlamadığımız, türümüze ilişkin bütün o küçük şeyleri bir araya getirmeye çalışan bir tılsım.’

Bir değişim manifestosu 

Kapitalizmin çöktüğü, ahlakın farklı rotalara savrulduğu, totaliter rejimlerin dünyanın her köşesinden çatlak seslerin yükseldiği bir dönemden geçerken “İnsan özünde çürümüş bir varlık mı?” diye soruyor kitap.

Bizi, ancak insana içkin olan güzellik yaratma inadımız kurtaracak,” diyor Temelkuran. Sosyal medyada yayımlanan on saniyelik bir videoda bile; bir hayvana, bebeğe, yaşlıya, kadına, çocuğa yapılan bir iyilik, içgüdüsel olarak hâlâ insanların gözlerini yaşartabiliyorsa, umut var bence de.

Üstelik toplumlar gelişen teknolojiyle kendilerine fiziksel olarak çok uzakta bile olsa diğer ülkelerde gerçekleşen çarpık olayları izliyor ve bazılarının kendi topraklarına sirayet ettiğini görüyorlar. Eskiden bir aksiyon filmi gibi izledikleri olayların sınırları içinde gerçekleştiğini gördükleri için artık empatiden bir tık öteye geçmeleri gerektiğinin de bilincindeler.

Ece Temelkuran kitapta bunu bir İtalya örneği ile anlatmış ki, hatırlayınca gülümsemeden edemedim:

“Batı dünyasının kalanının siyasi ve ahlaki delilik hakkında en ufak bir fikri yokken, İtalyanların Boris Johnson’dan daha eğlenceli, Donald Trump’tan çok daha tehlikeli bir Silvio Berlusconi’si vardı. Batı dünyası bunun geçici bir Akdeniz çılgınlığı olduğunu düşünürken, Avrupa’da tarihin en keskin yön değişimini yaşayan ulus İtalyanlardı. İçlerinden en kötüsü tarafından temsil edilmenin utancını iyi biliyorlardı.”

Kitap, sadece bizim ülkemizin değil bütün dünyanın sorununun aynı olduğuna, pandemiyle toplumların ortak paydada daha çok buluştuğuna, gençlerin kafa yapısının bambaşka olduğuna ve dişil enerjinin kabuklarını kırdığına parmak basarken adil, sürdürülebilir ve dirençli bir gelecek için yeni ekonomik ve sosyal sistemlerin temelinin beraber atılması gerektiğini anlatıyor.

Eğer insana olan inancınızı tazelemek ve Ece Temelkuran’ın “Hep Beraber” formülünü sizde anlamak istiyorsanız, okuyun derim.

Ece Temelkuran kimdir? 

Gazeteci, yazar Ece Temelkuran Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Cumhuriyet’te gazeteciliğe başladı. İlk yazıları Patika dergisinde yayımlandı. Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, güneydoğu sorunu üzerine çalıştı, çeşitli röportajlar yaptı. Yurt içinde ve dışında dergilerde yazdı, CNN Türk’te muhabirlik yaptı. Dünya Sosyal Forumu’nu izlemek için 2003’te Brezilya’ya, 2004’te Hindistan’da bulundu. Venezuela’daki sosyalist devrimini ve Arjantin’de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Habertürk TV’de yayımlanan “Kıyıdan” adlı programı hazırlayıp sunan Temelkuran, Habertürk gazetesinde “Kıyıdan” adlı köşesinde yazdı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (2)

Hepberaber – Ece Temelkuran için 2 değerlendirme.

  1. Kubrarar

    Konusunu ayrı kapağını ayrı sevdim ? Kitap listeme ekledim, inceleme için teşekkürler ?

  2. ANIL ILKAY BOZKURT

    Emeğinize sağlık.

    Sevgiyle kalın.

Ortalama Puan

5.00

2 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products