Sıcak Çikolatalı Yolculuklar – Sevim Ak

Kitap Yazarı:

Yazan: Burçak Kubilay

Webmaster

21. yüzyılda yaşayan bir çocuk olsanız ve etrafınızda “Teknoloji mi doğa mı?” tartışmaları olsa siz hangisini seçerdiniz? Mesela kendinizi son teknoloji ile donatılmış bir takside bulsanız ne yapardınız? Çocuk edebiyatımızın usta kalemlerinden Sevim Ak, Sıcak Çikolatalı Yolculuklar romanında işte bu soruları ve daha fazlasını sorduruyor okuyucuya.

 

Sitede Yayınlanma Tarihi: 20 Mayıs 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Roman

Hedef Kitle: 9 yaş ve üzeri okur kitlesi

Sayfa Sayısı: 208 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 12,5 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Sevim Ak’ın kaleme aldığı Sıcak Çikolatalı Yolculuklar romanının ana karakteri Su, annesi, babası ve kardeşinden oluşan çekirdek ailesiyle birlikte yaşar. Su ve ailesinin yaşadığı yer on beş katlı, soğuk yüzlü, sessiz, pencereleri ve perdeleri sıkı sıkı kapalı şık bir binadır.

Su, yaşadıkları bu binayı, upuzun boylu, burnundan kıl aldırmayan, uçuşan etekler giyen bir kapak yıldızına benzetir. Böylesi soğuk bir yerde yaşarlar ancak Su, bu soğukluğun aksine sokak insanlarını, komşularını ve çevresindekilerin yaşantılarını merak edip çevresiyle sıcak bir ilişki kurmak ister. Sokakta görüp ilginç bulduğu ve çok etkilendiği trapezciyle empati kurarak nasıl bir yaşamı olduğunu hayal eder.

Su, roman boyunca, ailesini ve yaşadığı çevreyi sorgular. Onların kurallarına şüpheyle yaklaşır. Bale kursundan müzik kursuna oradan okul derslerine ve sınavlarına sürüklenen Su, aynı zamanda ailesinin kendisini ve kardeşini ders performanslarına göre değerlendirmelerine de çok üzülür.

Babası bir gün Su’yu okula götürmek için hazırlanmışken babaannesinin banyoda düştüğünü ve yoğun bakıma kaldırıldığını öğrenir. Bunun üzerine annesi ona bir taksi ayarlar. Bu taksi babasının yokluğunda Su’yu okula götürecektir. Su’nun hayatına bu son teknolojiyle donatılmış taksinin ve şoförü Harun Abi’nin girmesiyle bir serüven başlar.

Su, sütannesinin kaldığı köy olan Çiçek Köy’e onu bulmak için seyahate çıkar. Bu seyahatin anlatıldığı kısımlarda okurlar olarak, doğa-teknoloji karşıtlığını yoğun şekilde hissedeceğimiz, çeşitli benzetmeler ve kişileştirmelerle desteklenen bir anlatım kullanılmış. Okuyucu, “Su bu yolculuktan neler öğrenecek?”, “Doğayı mı yoksa teknolojiyi mi seçecek?” sorularını zihninden geçirecek.

Sıcak Çikolatalı Yolculuklar romanında her karaktere geniş olarak yer verilmişken bu yazımda Harun Abi gibi önemli bir karakterden de özellikle bahsetmek isterim.

Harun Abi, sokakta çalışan çocukları fotoğraflar. Teknolojik taksiyi de bu fotoğraflarıyla donatır. Teknoloji çılgınlığına karşı, toplumun dikkatini bu çocukların hüzünlü yaşamlarına çekmek ister ve bize der ki:

“Savaşı, saldırıları ekranlarda ne kadar görürsek o kadar duygusuzlaşıyoruz. Sıradan, günlük olaylar hâline geliyor. Bir odak seçip dikkati, çekmek istediğim o odağa yerleştirirsem, etkili olabilirim belki.

Neden Sıcak Çikolatalı Yolculuklar?

Sıcak Çikolatalı Yolculuklar, her ne kadar 9-10 yaşa uygun bir kitap olarak yayımlanmış olsa da benim açımdan 9-10 yaş üstü herkes için yazılmış. Teknoloji – doğa ikilemini yansıtması, bağlı olduğumuz teknolojik dünyanın içerisinde nasıl hissedebildiğimizi merak duygusuyla uyumlu şekilde harmanlaması bu kitabı özel kılıyor.

Çocuk edebiyatı çocuğun, hayal, düşünce, duygu, yetenek ve zevklerine seslenen, onları eğlendiren, eğiten, sözlü ve yazılı eserleri kapsıyor bana göre… Sıcak Çikolatalı Yolculuklar, ana karakteri Su’nun kendisine, çevresine eleştirel yaklaşabilmesi, doğa-teknoloji üzerine düşünmesi, çevresindekileri tarafsız şekilde gözlemlemesi sayesinde çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir okuma sağlıyor.

 Bookinton’da yayımlanan Sevim Ak röportajını okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Sevim Ak kimdir?

1958 Samsun doğumlu olan Sevim Ak, Kimya Mühendisliği ve Biyokimya Uzmanlığı eğitimi aldı. 1985 yılından beri çocuk edebiyatıyla ilgilenen yazar, 1987 yılında Redhouse Yayınları tarafından basılan ve ilk kitabı olan Uçurtmam Bulut Şimdi ile Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü kazandı.

17 Ağustos 1999 depreminden sonra Tel Aviv Belediyesi Ruh Sağlığı Merkezi ve Marmara Üniversitesi Vakfı iş birliğiyle yürütülen Marmara Depremi Psikososyal Rehabilitasyon Projesi, yazarın çocuk korkuları ile ilgili on üç öyküsünden yola çıkılarak başlatıldı.

Sevim Ak’ın Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından 2006 yılının en iyi resimli kitabı seçildi.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Sıcak Çikolatalı Yolculuklar – Sevim Ak”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products