İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper

Yazan: Nurçin Metingil

Timaş Yayınları’nın Genç Timaş logosuyla Gümüş Romanlar dizisinde çıkan Sharon M. Draper’ın İçimdeki Müzik kitabında 11 yaşındaki Melody’nin fiziksel kısıtlılıklara rağmen içindeki sesi duyurma, kendini ispat etme çabası anlatılıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 2 Haziran 2023

Orjinal Adı: Out of My Mind

Ülke: ABD

Türü: Gençlik Edebiyatı, Kurgu

Okur Yaşı: 10 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: Kendi sesini bulma yolculuğunda engellerle karşılaşan, en çok da ön yargılarından kurtulmak isteyenler için (Ayrıca yazarın bir röportajında da dediği gibi “mücadele eden tüm özel çocukların ebeveynlerine ve yanlış anlaşılan tüm çocuklara”)

Sayfa Sayısı: 256 sayfa

Çevirmen: Zeynep Kürük

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 20,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

“Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım.”

İçimdeki Müzik, okuruna fısıldadığı mesaj dolayısıyla kitaplığımın çok özel bir yerinde. Hayatın “iyi” kanadında durmaya, kendinizi “bilinçli” olarak tanımlasanız dahi zaman zaman görünenin ötesine bakmayı bilemeyebileceğinize dair basit ama etkili bir hatırlatıcı görevi görüyor çünkü. Biz insanlar kusur olarak adlandırılan yanlarımızı saklamamız gerektiğine dair görünmez bir baskının ağırlığını hissediyoruz. Onlar yokmuş gibi davranmak, herkesi “normal” olduğumuza inandırmakla uğraşıyoruz. İşte bu kitap, bunu yapmamızın sebebini açıklıyor. Çünkü kimileri –çoğu kez–  bundan başka bir şey olduğumuzun farkına varamayabiliyor. On bir yaşındaki Melody Brooks’un mücadelesi de bundan ibaret. Serebral palsinin, yani beyin felcinin götürülerinden muzdarip biri olmanın ötesinde bir kimliği olduğunu ispatlama derdinde. Hareket edemediği ve konuşamadığı için zekâsında da bir kısıtlılık olduğunu düşünenlere, aksine muhteşem bir zekâya sahip olduğunu kanıtlamak adına içinden avazı çıktığı kadar bağırıyor!

Sharon M. Draper’ın İçimdeki Müzik’inin ağır sembollerle dolu metaforik bir anlatımı yok. Melody’nin önemli anlarını günlük tutar gibi not düştüğünü düşünebiliriz bu kitabı okurken. Elbette böyle bakınca bu özellik, kitabın güçlü yanlarından biri hâline geliyor. Yani anlatım, dram gibi duran bir hikâyenin içindeki mizahı kaçırıyor olduğumuza dair sakin bir mesaj sunuyor. İki yıl evvel ilk okuduğumda beklentim çok yüksekti. Derinlikli ve kelime oyunlarıyla tokat etkisi yaratacak bir anlatım bekliyordum ama minimal ve sade bir anlatımın da güçlü bir mesajı iletmek için yeterli olabileceğini anlıyorum şimdi. Ağdalı bir dil, hedef kitleye ve dalgın veya dikkatsiz okura mesajın ulaşmasını engelleyebilirdi. Bir de bu ağdalı anlatım dramatik bir hava yaratacağı için anlatıcı, aslında acınmak değil anlaşılmak isteyen Melody’ye karşı bir hain rolü oynamış olurdu. Dolayısıyla anlatım ve hikâye birbiriyle örtüşüyor.

Müziğin kokusu ve tadı

“Bazen insanlar adımı bile sormuyor, hiç önemi yokmuş gibi ama adım önemli. Benim adım Melody.”

Melody’nin hayatında müzik çok önemli bir yerde. Müziği çok sevmesi ve adının Melody olmasının da ötesinde bir önemden bahsediyorum. Renklerini hissedebildiği, kokularını alabildiği müzik; hayatla arasında bir bağlantı noktası oluşturuyor. Çünkü kelimelerin gücü, onda çalışmıyor. Çünkü kelimeler sese tutkun, en çok onda var oluyor. Fotografik bir hafızası var, izlediği tüm o belgeselleri artık ezbere biliyor, yaşı ilerledikçe daha çok şey öğreniyor ama bundan kimsenin haberi yok. En yakınları bile onu anlamakta zorlanıyor. Tıpkı küçücük fanustaki bir balık gibi kendini sıkışmış hissediyor. Ta ki biri gelip onun içindeki kelimeleri çekip çıkarana kadar!

İçimdeki Müzik gerçek mi?

Yazar Sharon M. Draper, İçimdeki Müzik’i yazmasındaki amaç sorulduğunda tek bir yanıt veriyor: “Çünkü buna ihtiyacınız vardı.” Melody’nin yaşadıkları gerçek bir hikâyeye dayanmasa da dünyada pek çok kişinin hayatının bir yansıması olduğunu biliyoruz. Yazar da bu kitabıyla bu kişilerin düşünceleriyle, hayalleriyle ve istekleriyle orada bir yerde var olduklarının bilinmesini istiyor.

Not: Kitabın orijinal dilindeki adı Out of My Mind, yani “aklımdan geçenler”. Bu kelime grubunun aynı zamanda “aklını kaçırmak” ifadesi için de kullanıldığı düşünüldüğünde bu seçimin bilinçli olup olmadığını sormadan edemiyorsunuz. Ayrıca Genç Timaştan İçimdeki Melodi adıyla çıkan bir devam kitabı da var. Onun da orijinal dildeki adı Out of My Heart, yani kalbimden geçenler.

Peki siz İçimdeki Müzik kitabını okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Sharon M. Draper kimdir?

21 Ağustos 1948 tarihinde Cleveland, Ohio’da doğan Sharon M. Draper, öğretmenlik kariyeri boyunca gençleri ve özellikle öğrenme güçlüğü çeken öğrencileri desteklemek için çaba harcadı. “Yılın Ulusal Öğretmeni” seçilen ve beş kez “Coretta Scott King Edebiyat Ödülü”nü kazanan yazar, güçlü kurgusal karakterler ve etkileyici hikâyelerle toplumsal konuları ele alarak edebiyatta önemli bir yer edindi. İçimdeki Müzik adlı kitabı New York Times’ın çok satanlar listesinde uzun bir süre yer aldı ve kırk sekiz farklı ödüle layık görüldü. Genç yetişkinler için yazdığı kitaplarıyla tanınan ve yaşamına daha nice başarı sığdıran Sharon Draper, okuyucularının hayatın zorluklarıyla başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olma misyonuyla yoluna devam ediyor.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper”