Atatürk “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” – Lord Kinross

(1 Yorum)
Yayınevi:
İnceleme Editörü: Özlem Abut Otluoğlu

İngiliz yazar Lord Kinross’ın beş yıllık bir çalışma ve araştırma süreci sonucunda kaleme aldığı Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabı, Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çatısı altında yeniden doğuşunu anlatmakla kalmıyor aynı zamanda Mustafa Kemal’in eşsiz kişiliğine de ayna tutuyor. Altın Kitaplar tarafından yayımlanan ve bugüne kadar Ulu Önder hakkında yazılmış en başarılı biyografilerinden sayılan bu kitap, ilk kez yayımlandığı 1960 yılından beri okuruyla buluşmaya devam ediyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 25 Ekim 2022

Orjinal Adı: Atatürk, The Rebirth Of A Nation

Ülke: İngiltere

Türü: Biyografi

Okur Yaşı: Genel Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Tarih ve siyasi tarih kitaplarını sevenler. Atatürk'ün hayatı ile ilgili kitaplara ilgi duyanlar.

Sayfa Sayısı: 592 sayfa

Çevirmen: Necdet Sander

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 13.5 x 19,5 cm

İnceleme

İngiliz yazar Lord Kinross, İngiltere hükümetinin kendisini 1952 yılında modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hakkında bir biyografi yazması için görevlendirmesi üzerine Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabını kaleme alabilmek için hazırlıklara başladı. Bu süreç beş yıl sürdü. Eserin başında yer alan teşekkür yazısı Lord Kinross’un titizlik ve özveriyle sürdürdüğü araştırma ve çalışmaları belgeler nitelikte.

Lord Kinross’un Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabını yazarken irtibata geçtiği kişileri ve ulaştığı belgeleri tek tek açıkladığı teşekkür yazısını okurken çok etkilendiğimi, elimdeki beş yüz doksan iki sayfalık metnin iyi yazılmış bir biyografiden öte, değerli bir kaynak kitap olduğunu düşündüğümü sizlerle paylaşmak isterim. Teşekkür yazının ilk birkaç cümlesi şöyle:

“En başta Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı arşivlerinden yararlanmama izin verdikleri ve araştırmalarıma yardımcı oldukları için Sayın Cemal Gürsel’le Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkürlerimi sunmak isterim. Atatürk’ün savaş alanlarıyla ülkenin diğer bölgelerini gezmemi kolaylaştıran ve gerekli fotoğrafları sağlayan Turizm ve Tanıtma Bakanlığına da ayrıca teşekkür ederim. Yine bilgi ve resim sağlamak ve çalışmalarımı teşvik etmek suretiyle yardımda bulunan Ankara Üniversitesi İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Enver Ziya Karal’a da teşekkür borçluyum. İngiltere’de teşekkür etmem gerekenler…”

Ulusal ve uluslararası kişi ve kaynakları kapsayan üç sayfalık teşekkür yazısı bu şekilde uzayıp giderken kaynakçaların topluca yer aldığı sekiz sayfalık liste eserin sonunda ayrıca yer alıyor.

Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabı Atatürk’ün itibarının göstergesi

Altmış iki yıl önce yayımlanmış ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında bugüne kadar yazılmış en başarılı biyografilerden biri sayılan bu kitabın bir İngiliz yazar tarafından kaleme alınması size ne hissettiriyor? Benim göğsümü tarif etmekte güçlük çektiğim bir gururla kabartıyor. Eminim sizler de bu konuda benimle benzer duygular taşıyorsunuz.

Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabında Türk milletinin Mustafa Kemal’in önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesi anlatılırken yenilgiye uğramış işgal devletlerinden biri olan İngiltere hükümetinin Lord Kinross’u Ulu Önder hakkında ölümünden yıllar sonra bir kitap yazması için görevlendirilmesi manidar. Bu kitap, “Yurtta sulh, cihanda sulh,” ilkesini prensip edinen Atatürk’ün düşmanlarının ona duydukları saygının, gördüğü kabulün ve itibarının net bir göstergesi.

Satranç oyunu gibi yaşanan bir hayat

Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabında önce Mustafa’yla ardından Mustafa Kemal’le ve en sonunda Mustafa Kemal Atatürk’le karşılaşıyor, onu sadece bir asker ve devlet adamı olarak değil, insan olarak tanıyorsunuz.

Sayfalar ilerledikçe Mustafa Kemal Atatürk’ün elli yedi yıllık yaşantısına dair tüm taşlar yerine oturuyor; hangi adımı neden attığını, hangi sözü ne amaçla söylediğini anlıyorsunuz. Ne demek istediğimi daha rahat ifade edebilmek için kitaptan örnek vermek istiyor, sözü Lord Kinross’a bırakıyorum.

Atatürk’ün Balkan Savaşı’ndan sonra Sofya’da kaldığı dönemde yaşanan bir olay üzerine…

“…Bir gün danslı bir çay saatinde, Sofya’da şık bir gazinoda oturmuş, orkestrayı dinliyordu. O sırada köylü kılığında bir Bulgar girip yanındaki masaya oturdu. Garsonu üst üste çağırdı; garson onu önce önemsemedi sonra da servis yapmayı reddetti. Arkadan da gazinonun sahibi, köylüye çıkıp gitmesini söyledi. Köylü, ‘Beni buradan atmaya nasıl cesaret edersiniz?’ diye kalkmayı reddetti. ‘Bulgaristan’ı benim çalışmam yaşatıyor, Bulgaristan’ı benim tüfeğim koruyor.’ Bunun üzerine polis çağırdılar. O da köylüden yana çıktı. Köylüye çay ve pasta getirmek zorunda kaldılar, o da bunların parasını tıkır tıkır ödedi. Mustafa Kemal sonra, bu olayı arkadaşlarına anlatırken, ‘İşte ben Türk köylüsünün de böyle olmasını istiyorum,’ dedi. ‘Köylü memleketin efendisi durumuna gelmedikçe, Türkiye’de gerçek bir ilerlemeden söz edilemez.’ Kafasında, ilerideki Kemalist slogan böyle filizlenmişti: ‘Köylü, memleketin efendisidir.’…”

Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabını okurken Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı boyunca attığı her adımın bir anlamının, aldığı her kararın, sahip olduğu her fikrin bir dayanağının olduğunu görüyorsunuz. O, Türk milletinin yeniden doğuşuna vesile olurken düşmanı yenmekle kalmamış, parçalanmış bir imparatorluktan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa ederken yaptığı her hamleden sonraki ikinci, üçüncü, beşinci, yirmi beşinci hamleyi hesaba katarak ilerledi, hayatını vatanı ve milleti uğruna aklın ve bilimin kılavuzluğunda satranç oynar gibi yaşadı.

Yalın bir biyografinin ötesi

Lord Kinross, kitabının üçüncü kısmını çok anlamlı bulduğum bir başlık altında şekillendirmiş: Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğuşu ve Yükselişi

Doğum ve yükseliş… Derin bir nefes almak, karanlık bir tünelin ucundaki ışığa ulaşmak, haksızlıktan ve zorbalıktan kurtulmak, özgürlüğe kavuşmak ve nihayetinde yeniden var olmak gibi sayısız anlam yükleyebileceğim, 29 Ekim’in özünü anlatan iki kelime.

Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabını okurken İngiliz yazar Lord Kinross’un Mustafa Kemal Atatürk’ün yalın biyografisini yazmaktan öteye gittiğini, Türk milletinin Ulu Önder’ini kaleme aldığı her kelimesinde anlamaya çalıştığını, onu içselleştirdiğini ve onunla zamanında düşman bir milletin mensubu olmasına rağmen gurur duyduğunu görüyorsunuz. Ne kadar eşsiz, tarifi neredeyse imkânsız, olağanüstü bir durum öyle değil mi?

Sözü son kez Lord Kinross’a bırakıyorum…

“… Makedonyalı Mustafa Kemal, amaçlarından birincisini elde etmişti. Türkiye’yi kurtarmış, canlandırmış; düşmanlarla sarılı, dağınık, parçalanmış bir imparatorluktan, ileride dost olabilecek milletler tarafından tanınan yoğun, katıksız bir devlet çıkartmıştı…

…Anayasanın ilk maddesinde egemenliğin millete ait olduğu, ikinci maddesinde de halkın yalnız Büyük Millet Meclisi tarafından temsil edildiği bildiriliyordu. Gazi, ‘Bu iki cümle bir tek sözcükle özetlenebilir,’ diye devam etti, ‘Cumhuriyet…’”

Evimdeki kütüphanede, Altın Kitaplar tarafından okurla buluşturulmaya devam eden Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabının 2006 yılındaki on yedinci baskısı var. Eseri sizin de kütüphanenize katmanızı çok isterim. Atatürk’ü bir yabancının bakış açısıyla tanıdığınızda ona olan hayranlığınızın katmerleneceğinden eminim.

Lord Kinross Kimdir?

Yazar ve gazeteci Lord Kinross’un asıl ismi John Patrick Douglas Balfour’dur. 1904’te İngiltere’de dünyaya gelen Lord Kinross, soylu bir aileye mensup olup 1925’te Oxford Balliol College’i bitirmiştir. Genç bir gazeteci olarak dünyanın pek çok ülkesinde bulunmuş, bu sayede değişik kültürler tanımıştır.

Lord Kinross, 1944’ten 1947’ye kadar da Kahire’deki İngiliz Büyükelçiliği’nde görev yaptıktan sonra İngiltere hükümeti tarafından 1952 yılında Mustafa Kemal Atatürk hakkında bir kitap yazmak üzere görevlendirilmiştir.

Lord Kinross, Atatürk, “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabını yazmak için Türkiye’de uzun süre kalmış, eseri beş yılda tamamlamıştır.

Lord Kinross ayrıca Orta Doğu ülkelerinin tarihlerine ilişkin, aralarında “Osmanlı İmparatorluğu’nun Yükselişi ve Çöküşü” adlı kitabının da bulunduğu eserleri ile ünlüdür.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (1)

Atatürk “Bir Milletin Yeniden Doğuşu” – Lord Kinross için 1 değerlendirme.

  1. ANIL ILKAY BOZKURT

    Mustafa Kemal Atatürk’ü bir yabancının kaleminden okumak başka bir deneyim olacak benim için.

    Cumhuriyet Bayramı haftasına özel hazırladığınızı düşündüğüm kıymetli inceleme yazınız için teşekkür ediyorum.

    Sevgiyle kalın.

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products