Metaverse – Emrah Kaya

Kitap Yazarı:
Yayınevi:
Webmaster

Teknoloji düşünürü, fütürist ve yatırımcı Emrah Kaya, metaverse hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara kitabında yer veriyor ve okurlara şu soruyu soruyor: “Meta insana hazır mısın?” Peki, nedir meta insan ve nasıl hazır olacağız? Yeni bir dijital dönüşümde miyiz? Bildiğiniz her şeyi ve tüm ön yargıları bir kenara bırakarak Nemesis Kitap’tan çıkan Metaverse kitabının penceresinden geleceğe bakın. Gelecek fırsatlarla dolu olacak.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 17 Haziran 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu dışı

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Teknolojik gelişmeleri ve fütürist yaklaşımları okumayı sevenler.

Sayfa Sayısı: 158 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13 x 19,5 cm

Kategoriler: Etiketler:

İnceleme

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in isim değişikliğine giderek Facebook, Instagram ve WhatsApp platformlarını “Meta” markası altında topladığını açıklaması ve 10 yıl içerisinde geliştireceği sanal evreni tanıtması üzerine dünya gündeminin ortasına düşüveren metaverse kavramı bir süredir dilden dile dolaşıyor. Elbette bu dolaşım esnasında bir sürü bilgi kirliliği de havada uçuşuyor. Yabancı kaynaklar, markaların yatırım haberleri ve pazarlama zirvelerinden elde ettiğim bilgilerle konuya bakış açımı geliştirmeye çalışıyordum ki Emrah Kaya’dan yeni kitap haberi geldi: Metaverse – Meta İnsana Hazır mısın?

Meta insana hazır mısın?

Yeni bir şeye merakımızı şekillendirenin doğru soruyu sormak olduğunu düşünüyorum. Çünkü aradığımız cevaplar bizi ya bir yere vardıracak ya da ön yargılar duvarına toslayacağız. Metaverse kavramı birçok insan için hala başlı başına bir soru işareti olduğundan herhangi bir kişiyle konuştuğunuzda şunları duymuşsunuzdur: “Ne yani bütün gün bilgisayarın başında mı yaşayacağız?”, “Neden gidip orada sosyalleşeyim ki?” Bu soruların yanıtı ne süreci ne de geleceği anlamanıza yetecek. Dahası bu sorulara kapılıp gittiğinizde belki birçok fırsatı da göremeyeceksiniz.

İşte bu yüzden kitabın kapağında yer alan sorunun çok doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bu gelişmenin hangi aşamalardan geçtiğini okumak, meta insan olma konusunda fikir edinmemize ve geleceğin bize sunabileceği faydaları kendimize uyarlamamıza imkân veriyor.

Metaverse’ün çözmeye çalıştığı bir sorun var

Metaverse kavramının hayatımıza girmesiyle sanki başımıza kötü bir şeyler gelecekmiş moduna giren bir kesim var. Anlamlandıramadığımız şey gözümüze tehlikeli gelebilir. Oysa her yeni deneyimin riski olduğu kadar fırsatları ve hatta faydası da var. Emrah Kaya bu sorun-çözüm durumunu şöyle açıklıyor: “Bizler aslında her çağda o çağın gerekliliklerine göre yeniliklerle karşılaşıyoruz. Girişimciler çıkıyor ve eskiden bakkaldan ya da marketten satın aldığımız ürünleri telefonumuzun ekranındaki bir tuşa veya bir imaja dokunarak evimizin kapısına getirmemizi sağlıyor, buradan da birileri para kazanıyor. İşte tam olarak böyle bir yerdeyiz. Dünya bu sıkışmışlığı, iki boyutluluğun verdiği eksik haz alma duygusunu çözmek zorundaydı. Bu sebepten metaverse kavramı hayatımıza girmeye başladı.”

Bilgisel, algısal ve finansal açıdan metaverse

Emrah Kaya, okurları meta insana hazırlarken konuyu beş bölümde ele almış:

  • Metaverse’ü Anlamak
  • Metaverse Oyun mu?
  • Şimdi Metaverse Diyebilir miyiz? – Oyun Evreni, Metaverse Evreni
  • Metaverse’le Gelen Ezberbozan Ekonomik Düzen
  • Metaverse Hakkında Önemli Sorulara Önemli Cevaplar

Konuyu bölerek basit bir dille anlatması, anlaşılırlığı üst seviyelere çıkarıyor. Buna rağmen bir de girişte kitapta geçen kavramlarla ilgili bir sözlük bulunuyor. Emrah Kaya, sözlüğü de kendi anlaşılır üslubunda hazırlamış. Ayrıca içerikte Birol Güven, Filiz Dağ, Deniz Ülke Arıboğan ve Ali Sabancı’nın görüşlerini aktardığı bölümler de mevcut. Bu sayede konu hakkında hiç bilgisi olmayan birinin bile sıkılmadan okuyacağı ve anlayıp kendine bir bakış açısı kazandırabileceği geniş perspektifli bir kitap ortaya çıkmış. Metaverse hakkında güvenilir bir Türkçe kaynak arayan, bu konuya merak salmış veya konuyu anlamlandıramamış herkese faydası olacağını düşünüyorum.

Geleceği okumak

Pandemiden beri yaşadığımız anın kıymetini anlama, anda kalabilme konusunda önerilerle çevrelendik. Ben de çabalıyorum ama istikrarlı olduğum söylenemez. Yaşam motivasyonuyla ilgili belki de… Ben, anın hızına ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da geleceği okuyarak üretmeyi sevenlerden ve bu şekilde motive olabilenlerdenim. Yeni fikirlere açık olmak, yeniliğin içinde nasıl konumlanabileceğimizi düşünmek bana üretme ilhamı veriyor. Sadece katılımcı olarak yer alabilsem bile yeniye “dâhil” olmak bir yerde mutlaka faydaya dönüşüyor. Bu kitap, geleceği okumak için çok değerli bir fırsat sunuyor. Her şey bir noktada öngörü düzeyinde de olsa kendinizi gelecekte deneyimleyeceğiniz şeyleri hayal ederken iyi hissetmez misiniz?

Eğer Dijital Uygarlık Çağı’nda kişiselleştirilmiş ürünler üreten bir marka değilseniz, bu hizmetten faydalanan kişi olabilirsiniz. Hiçbir şeyden faydalanmıyor olsanız bile verilerinizle sistemin içindesiniz. Bu, her türlü sizi bu deneyimin bir parçası yapar. Sırf bunun için bile gelecekte hayatımızda var olması öngörülen şeyler hakkında bugünden bilgi sahibi olmak heyecan verici.

Dijital Uygarlık Çağı ne zaman başlayacak?

Başladı! Dünya üzerinde yaşayan yedi milyar insanın mobil cihazların yetenekleriyle birlikte erişilebilir teknolojiye dokunmaya başlaması dijital eylemleri hayatımıza soktu ve geçmişte hayatımızda olmayan pek çok dijital alışkanlığımız mevcut. Sandığınız gibi bu konular dünden bugüne geçiş şeklinde gerçekleşmiyor. Yıllardır her dijital aktivitemizle verilerimizi topladılar ve sanal evrenlerin hazırlığı için kullandılar, kullanıyorlar. Metaverse ile başka bir altyapıya geçiş yapacağız.

“İnsanların verilerini alıp satmadan, insanları gerçekten birer dijital vatandaş gibi yaşatabileceğimiz altyapı hazır mı? (…) Evet, hazır.”

 Gelecek öngörüleri tahmininizden daha hızlı bir şekilde hayatımıza girecek. Bu sistemin neresinde hangi rolde olursanız olun, bilgilenerek tadını çıkarmaya bakın, derim. Yazarın sözüyle bitiriyorum, “Gerçek hayatla sanal hayat ayrımına odaklanmak yerine, gerçek mutluluklarla sanal mutlulukları ayırmaya odaklanmanızı öneriyorum.”

Emrah Kaya ile yeni kitabı ve metaverse hakkında keyifli bir sohbet de gerçekleştirdik. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Diğer kitap incelemerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Metaverse – Emrah Kaya”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products