15 Ekim 1923’te Küba’da doğan İtalyan romancı, kısa öykü ve deneme yazarı olan Italo Calvino, Büyülü Gerçekçilik akımının önemli temsilcilerindendir. Genç yaşta Küba’dan İtalya’ya göç etti. 1950’lerin başında İtalya Komünist Partisi üyesiydi ve 2. Dünya Savaşı’nda Mussolini’ye karşı direnişçilerin yanında yer aldı. 2. Dünya Savaşı sonrasında İtalyan kültürünün en önemli isimlerinden biri oldu ve pek çok edebiyat ödülü aldı. 1950’lerde fantezi ve alegoriye yöneldi. 1960’da yayımlanan ve fantastik öykülerden oluşan Atalarımız üçlemesi ile dünya çapında üne kavuştu.
Calvino anti-faşist yazarların yanı sıra Max Planck, Heisenberg ve Einstein’ın çalışmalarına da ilgi duyuyordu. Önü alınamaz bir okurdu; fizikten biyolojiye, mimarlıktan felsefeye ve sibernetiğe kadar her şeyi okuyordu. Bir bilimkurgu yazarı olmamasına rağmen harika bilimsel öyküler yazıyordu.
Bir postmodernist olan Calvino’nun en önemli eserleri: İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron, Var olmayan Şövalye, Görünmez Kentler, Bir Kış gecesi Eğer Bir Yolcu, Kesişen Yazgılar Şatosu, Palomar, Sıfır Zaman, Amerika Dersleri, Karga Sona Kaldı, Kozmokomik Öyküler.
Italo Calvino 19 Eylül 1985’te geçirdiği bir beyin kanaması sonucu İtalya Siena’da yaşamını kaybetti.