Boris Strugatsi (1933-2012) ve Arkadi Strugatsi (1925-1991) “Sovyetler döneminin en büyük bilim kurgu yazarları” olarak kabul edilir. II. Dünya Savaşı sırasında Leningrad’da dünyaya gelen Boris Strugatski kuşatma altındaki şehirden annesiyle birlikte tahliye edilirken, abisi Arkadi ve babasının bindikleri tren kundaklandı. Bu saldırıdan Arkadi Strugatsi’den başka kurtulan olmadı.

Savaş yılları boyunca silah fabrikasında çalıştırılan Arkadi Strugatski, daha sonra Askeri Yabancı Diller Enstitüsüne kabul edildi. Japonca ve İngilizce tercümanı olarak mezun olduktan sonra Sovyet ordusu için çevirmenlik yaptı. 1955 yılında istifa edip yazarlık kariyerine odaklandı, Japonca şiirler ve öyküler çevirdi.

Boris Strugatski ise kariyerini gök bilimci olarak yapmıştı. Arkadi ile bir araya gelip bilim kurgu başyapıtlarına imza attılar. 1964 yılında SSCB Yazarlar Birliği’ne kabul edildiler ve bundan sonra yaşamlarını yazarak sürdürdüler. Yazdıkları pek çok eser yasaklandı, sansüre uğradı ve Perestroyka’ya kadar yayımlanamadı.

  • Yokuştaki Salyangoz – Arkadi ve Boris Strugatski

    Yokuştaki Salyangoz, Strugatski kardeşlere göre “en kusursuzu ve en önemlisi” olmasına rağmen eserlerinin arasında en az bilineni, kimilerine göre de en zor anlaşılanı. Boş inançların, korkunun, anlamsız kuralların ve dayatmaların gerçeğin üzerini örttüğü absürt bir dünyada olan biteni anlamlandırmaya çabalayan roman kahramanlarıyla aynı kaderi paylaşabiliyoruz okurken.