Bookinton

Bir süredir kimsenin dilinden düşürmediği minimalizm nedir? Kafanızı çevirdiğiniz her yerde “daha fazlası’’ diyenlere inat, minimalistler bize başka bir seçeneğimiz daha olduğunu söylüyorlar. Sürekli uyaranlara maruz kalan zihnimiz, çevremizdeki kalabalığın azalmasıyla berraklaşmayı bekliyor olabilir mi? Bunun için tavsiyem bu listedeki kitaplara bir göz atmanız.

Setenay Vurdem

Derle, Topla, Rahatla – Marie Kondo

Marie Kondo’nun Türkçeye çevrilmiş iki kitabı (Hayatı Sadeleştirmek için Derle, Topla, Sadeleş ve Hayattan Keyif Almak için At, Kurtul, Rahatla) ve bir Netflix belgeseli var. Ben kitabını okuyup harekete geçenlerdenim. Marie Kondo ve onun yöntemleri zihnimi bir türlü susturamadığım bir dönemde karşıma çıktı ve itiraf etmeliyim, başta işe yarayacağına pek inanmamıştım. Mesela, oda oda gitmek yerine kategori olarak sadeleşmenin daha verimli olduğu önerisi benim için çok kolaylaştırıcı oldu. Bununla birlikte, “bu bana haz veriyor mu?” sorusu o eşya ile yol ayrımı olurken, vedalaştıklarınıza gerçekten veda etmenizi tavsiye etmesi insanın kendi geçmişine bir zeytin dalı uzatma ritüeline dönüşebiliyor. Kabalıklarından arınmanın fiziki bir rahatlama sağladığı gibi meditatif bir yönü olduğunu da itiraf etmeliyim. 

Minimalizm – Joshua Fields Milburn, Ryan Nicodemus

Netflix’te gözümüze çarpan bir diğer belgesel, minimalistler Johsua ve Ryan’ın The Minimalists: Less Is Now belgeseli. Marie Kondo gibi hem belgesel hem de kitapları olan Johsua ve Ryan, toplama yöntemlerinden çok sadeleşmeye odaklanıyorlar ve kendi minimalizm yolculuklarını alt başlıklar halinde bizlerle paylaşıyorlar. Sadeleşmenin sadece eşyalardan ibaret olmadığını anlamanıza, hayatınızdaki insanlar ve ilişkilerinizin sizin için ne ifade ettiğini sorgulamanıza yardımcı olabilir.

Sadeleşerek Özgürleş – Hale Acun Aydın

Hale Acun Aydın’ı uzun zamandır Türk İşi Minimalizm Instagram hesabından, Youtube ve podcast kanallarından takip ediyordum. Aynı zamanda kendi bloğu da olan bu ilham verici kadın, Türkiye’de minimalizm denildiğinde ilk akla gelen isimlerden. Kendi macerasına başladığında yabancı kaynaklardan okuduğu bilgileri hayatına uygulayıp ardından bunu Türkiye’deki meraklılarla buluşturması bana da ilham olmuştu. Sadeleşmenin yanında sürdürülebilirlik için de bizleri bilinçlendirmeye ve #kahvemtermosta hareketi gibi minik ama devamlı adımlarla keyif veren alışkanlıklarımızın tadını gezegene zarar vermeden çıkarmanın yollarını göstermeye çalışıyor. Matbaadan yeni çıkan kitaba online satış kanallarından ve yakında kitapçılardan ulaşabilirsiniz. Ben de bir kulağım zilde kargomun gelmesini bekliyorum 🙂 Kitabın müjdesini de ilk defa Bookinton’da Mürsel Çavuş ile yaptığı söyleşide vermişti. Kitabı okumadan yazar hakkında bilgi almak ve söyleşiyi okumak isterseniz Hale Acun Aydın’ın Bookinton’daki minimalizm tüyolarına tıklamayı unutmayın. 

Sadeleş Rahatla – Fumio Sasaki 

Fumio Sasaki, benim Storytel’de Goodbye Things kitabını dinlememle birlikte varlığından haberdar olduğum bir yazardı. Dinledikçe minimalizmin japon felsefesine uygunluğundan etkilenmeden edemedim. Bununla birlikte yazarın kendi hayatından verdiği örnekler benim için en çarpıcı kısımlardı. Yıkıcı alışkanlıklarının farkına varmadan ve hep daha fazlasını isteyerek geçen günlerinin ardından yaşadığı değişimi bizimle paylaşmaya karar veriyor. Anlaşılır dili rahat bir okuma sağlarken her bölümde kendi sadeleşme macerasından tavsiyelerle bizim de yolumuza bir nebze ışık tutuyor. “Bu kaybolsa tekrar alır mıydım?” gibi sorularla, Hale Aydın’ın paylaşımları gibi Fumio Sasaki de kendi minimalizminizi yaratmanız için size rehberlik ediyor. 

Dijital Minimalizm – Cal Newport

Sadeleşmekten bahsederken önceliği kıyafetler ve ev eşyalarına veriyoruz. Oysa varlığımızın büyük bir kısmını dijitalde sürdürmeye devam ederken sadeleşmek ve arınmak sadece çevrenizi sarmalayan alanlarda kalmıyor. Her birkaç dakikada bir parmaklarımızdan zihnimize ulaşan bilgiler, paylaşımlar, e-postalar gibi birçok dijital kanal da sadeleşmek ve sakinleşmek için bizim odağımızı bekliyor. Diğer kitaplarına da göz atmak isterseniz, yazarın beğenerek okuduğum Pür Dikkat kitabının Bookinton incelemesine de göz atın derim.

Sizin bu kitaplar arasında okuduklarınız var mı? En çok beğendiğiniz hangisi oldu? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın. 

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.