Bookinton

Tatil sezonuna geldik. Yazlık selfie’ler, neşeli yaz şarkıları derken zaman biraz eğlenme biraz dinlenme zamanı. Bir de şöyle okumalık bir şeyler olsa… Bookinton Kitap Platformu’nda bu hafta, çok sevilen animasyon filmleri ve onlara ilham olan çocuk kitaplarını derledik.

Çiğdem Yalman Kopan

Elimi bir anılar torbasına daldırsam çektiğim her üç mutlu anın en az birinde bir animasyon filmine gönderme vardır. Sinemada dev ekran karşısında ya da evdeki koltukta elimde dev bir kâse patlamış mısırla, kaç yaşımda olursam olayım işin içinde animasyon varsa benden mutlusu yok. Bu konuda yalnız olduğumu da düşünmüyorum. Bence herkesin hayatında kitaplar, oyunlar, arkadaşlar kadar animasyon filmlerin de eğlendiren ve ilham veren bir rolü var. 

“Anne! Çizgi film!”

Ardıç, televizyon karşısına bir güzel kurulup bu cümleyi kurduğu anda içime bir panik dalgası yayıldı: geldik mi o döneme yahu? 

Gelmişiz vallahi. Aklımda daha ileriki yıllarda oğluma da izletirim dediğim, favori listemdeki animasyon filmlerini şöyle bir sıraladım. Acaba hangisinden başlamalı? Acaba kendini ekrana fazla kaptırıp da kitaplardan uzaklaşır mı? Harika bir öneri sayesinde sakinleştim: “Haydi, animasyona uyarlanmış çocuk kitaplarından bahsedelim!”

Animasyon sevgisini çocukluğundan bugünlere taşıyan yetişkinler de aramızda mı? Bu listeyi eminim siz de çok seveceksiniz. Ayrıca ekleyeceğiniz başka film/kitap kombinasyonu varsa öğrenmeyi çok isterim, lütfen yorumlara yazın.

Tavşan Peter’in Masalı

Ele avuca sığmaz Tavşan Peter’ın hikâyesini duymuş muydunuz? Ülkemizde 2018 yılında Tavşan Peter adıyla vizyona giren film, dört kardeşin en muzırı Tavşan Peter’ın maceralarını konu alıyor. 2021’de devam filmi olan Peter Rabbit: Kaçak Tavşan ile yine vizyonda yerini almış. Tarihler günümüze yakın olsa da, Tavşan Peter’in Masalı, epey eskiye dayanıyor. 

Çocuk kitabı klasikleri ile ilgiliyseniz FOM Kitap’tan geçtiğimiz Haziran ayında yeni baskısı ile çıkan Tavşan Peter’in Masalı’nı duymuşunuzdur. Beatrix Potter’ın 1901 yılında yarattığı Tavşan Peter, dört kardeşin en söz dinlemeyeni olarak türlü maceralar yaşar. İşte Tavşan Peter filmi, bu kitaptan beyaz perdeye uyarlanmıştır. Peki, bu kitabı bu kadar özel kılan nedir?

Bir çocuk neden “anne sözü” dinlemez? Hatta neden çoğu zaman ısrarla “hayır” denen şeyi yapma eğilimindedir? Tavşan Peter, yaramaz olarak nitelendirilse de aslında sadece çevresinde olup biteni anlamak niyetindedir. Her çocuk gibi merak eder, gitme denen yere gider, sonuçlarına katlanır ve ertesi gün keşfetmeye devam eder. Tavşan Peter Masalı, çocuklara denemek, deneyim kazanmak ve bu sayede öğrenmek üzerine ilham veren bir hikâye.

Gruffalo (Yayazula)

2011 yılındaki Oscar Ödülleri’nde, en iyi kısa animasyon filmi adayları arasında tanıdık bir isim vardı: Gruffalo. Julia Donaldson ve Axel Scheffer’ın eğlenceli karakterlerinden biri olan Gruffalo, 2009 yılında İngiltere ve Almanya ortak yapımı olan 27 dakikalık kısa film formuyla ekranda yerini aldı. 

Gruffalo’nun asıl yolculuğu ise 1999 yılında başlamıştı. Axel Scheffer’in özgün çizgileri ve Julia Donaldson’ın kafiyeli anlatımıyla senelerdir çocuklara küçük bir fare ile dev bir canavarın cesaret veren öyküsünü fısıldıyor: “Karanlık ormanın içinde biraz daha ilerle, takıl cin gibi zeki farenin peşine…”

Dünya çapında 13 milyondan fazla satış rakamına ulaşan Gruffalo, 2019 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Yayazula adıyla yayımlandı. Kitabıyla yetinmezseniz, buyrun Gruffalo’yu izlemeye. 

Loraks

Çılgın Hırsız (Despicable Me) filminin yapımcılarından 2012 yılında çıkan Loraks filmi eğlenceli animasyon karakterlerinden biri olarak hafızalarda yerini aldı. Eleştirmenler tarafından “militan bir çevre filmi” olarak tanımlanan Loraks, aslında Dr. Seuss’un 1971 yılında yarattığı bir karakter.

Türkçesi 2019 yılında Epsilon Yayınevi tarafından yayımlanan Loraks, Dr. Seuss’un özgün, renkli karakterleri ve ritmik anlatımı ile zamansız çocuk kitaplarından biri. Ayrıca insanların doğaya verdiği zararla mücadeleyi konu edinmesi de kitabı, çevre farkındalığı açısından önemli bir noktaya taşıyor.

Köfte Yağmuru

Gökten köftelerin yağdığı bir animasyon filmine denk gelmiş miydiniz? Ben çok iyi hatırlıyorum. 2009 yılında sinemalarda oynayan Köfte Yağmuru filmini daha sonra defalarca kez televizyonda izledim. Fantastik hikâyeleri seviyorum, ne diyeyim.

Bookinton için bu listeyi hazırlarken kitaptan uyarlanmış olmasına en çok şaşırdığım filmlerden biri bu oldu. Öğrendim ki Köfte Yağmuru’nun geçmişi, 1982 yılına dayanıyor. Judi Barrett’in yazdığı ve Ronald Barrett tarafından resimlenen bu çocuk kitabı, Chewandswallow (çiğneveyut) kasabasında geçen fantastik maceraları konu ediniyor. Filmin orijinal adıyla aynı ismi taşıyan ve henüz Türkçeye çevrilmemiş olan Cloudy With A Chance Of Meatballs, yurt dışında pek çok prestijli ödülün sahibi olmuş. Sanırım çevirisini beklemeden orijinal kitabı edinip en kısa zamanda okuyacağım. Eminim en az filmdeki kadar eğleneceğim!

Ferdinand

“Dövüşmek için doğdu, sevmek için yaşadı” sloganıyla sinemalarda yayımlanan 2017 tarihli Ferdinand filmi içinize sıcacık bir boğa sevgisi yayan şahane bir animasyon film.

Orijinal hikâyesi ise 1936 yılında The Story Of Ferdinand adıyla Amerikalı yazar Munro Leaf tarafından yazıldı. Çizimlerini Robert Lawson’ın yaptığı kitap, boğa güreşi yerine çiçek toplamayı tercih eden sevimli boğa Ferdinand’ın macerasını anlatıyor.

Türkçeye henüz çevrilmemiş olan kitap, İspanya İç Savaşı’nın başlamasından 2 ay sonra yayımlandı ve barışçıl mesajları sebebiyle Francisco Franco’nun destekçileri tarafından pasifist bir kitap olarak tanımlandı. İspanya dâhil pek çok ülkede yasaklanan kitabın Nazi Almanyası’nda Adolf Hitler tarafından yakılmasının emredildiğini öğrendiğimde şaşırmadım, diyebilirim. Kitabın yayımlandığı dönem sebebiyle başından geçen maceraları merak ediyorsanız şu linke bir göz atın derim.

Despero

Türkiye’de Despero adıyla 2009 yılında vizyona giren filmin aslında The Tale Of Despereaux adıyla yayımlanan bir masal kitabının uyarlaması olduğunu biliyor muydunuz?

Kate DiCamillo tarafından 2003 yılında yaratılan hikâye, Despereaux Tilling adındaki bir farenin fantastik maceralarını anlatıyor. Kitap 2004 yılında Newbery Madalyası’na layık görülmüş ve animasyon filminin yanı sıra video oyunu ve müzikal uyarlamaları da olmuştur.

The Tale Of Despereaux da Türkçesini bekleyemeden İngilizce versiyonunu okuyacağım çocuk kitapları arasında yerini aldı.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?

Devam filmleri, çizgi dizileri ile çıktığı ilk günden bu yana büyük ses getiren Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?  filmi kaç defa izlediğimi unuttuğum animasyonların arasında üst sıralarda yer alıyor. 

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?, çocuklarını ejderhalarla dövüşmesi ve onlara hükmetmesi için eğiten bir Viking kasabasında, Hıçkırık (Hiccup) adında bir çocuğun ejderhaların bambaşka yönlerini keşfetmesinin devamında yaşadığı maceraları anlatan müthiş keyifli bir film.

İngilizlerin sadece J.K.Rowling’i yok; Cressida Cowell tarafından ilki 2003’te yazılan How To Train Your Dragon kitabı 2015 yılına kadar uzanan 12 kitaplık bir serinin başlangıcı olmuş. Epsilon Yayınevi, bu kitapların 6’sını Türkçe olarak yayımlamış. Serideki tüm kitaplar hakkında bilgi almak için linki ziyaret edebilirsiniz.

Bu sırada ben de gidip birkaç kitap siparişi vereyim. Bakalım filmini defalarca izlediğim hikâyeleri kaç kere “yeniden” okuyacağım?

Animasyona uyarlanan çocuk kitapları listemiz burada sona eriyor. Bu dosyayı hazırlarken karşıma çıkan şu fimlerin de kitapları varmış, biliyor muydunuz?

  • Saftirik Greg’in Günlüğü
  • Kutup Ekspresi
  • Ayı Paddington 
  • Müzede Bir Gece
  • Küçük Kardeşim (Stuart Little)
  • Mürekkep Yürek
  • Hugo
  • Babamın Penguenleri
  • Jumanji
  • Pippi Longstock

Diğer dosya içeriklerimizi okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.