Okuduğunuz bir kitabın yazarıyla, o kitabın beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz yönleri hakkında sohbet etmek istemez miydiniz? Bu şahane fikri hayata geçiren bir kulüp var. Bu hafta onları yakından tanıyoruz.
Yazarıyla Konuşanlar Kitap Kulübü, 2019 yılında Damla Cerrah tarafından kuruldu. Okuyacakları ilk kitaba karar verdikten sonra sosyal medyadan da duyuru yapan kulübe ilk cevaplardan biri o kitabın yazarından geldi. Bahsi geçen kitap, eserleri birçok dile çevrilen yazar Defne Suman’ın Emanet Zaman’ıydı.
Damla Cerrah, bundan sonraki aşamayı şöyle anlatıyor: “Kitabı okuyanlar haricinde bir de yazarıyla konuşmanın keyfini aldığımda bu yolun devamını da yürümek istedim. Bu sohbetten sonra biz artık Yazarıyla Konuşanlar’dık.”
İlk toplantı sonunda, konuk yazar Defne Suman’ın önerisiyle kulübün ismi Yazarıyla Konuşanlar olarak belirlendi.
Kitap Seçimlerini Nasıl Yapıyorlar?
Başlarda katılımcı sayısı azken kitap seçimlerini oylama ile yapan grup, kalabalıklaştıkça bu sistemden vazgeçti. Arayışlar, zevkler ve istekler çeşitlendi. Şimdilerde ise kurucu Damla Hanım yapılan önerileri değerlendirerek ortak paydada buluşabilecekleri kitapları kendisi belirliyor.
Toplantı Akışları Nasıl?
Kitabı okudukları süreç boyunca akıllarına takılanları ve yazara sormak istediklerini not ettikleri bir tabloları var. Soruları bu tabloda toparlıyorlar. Sohbetten bir gün önce Telegram gruplarında kitap üzerine kendi aralarında fikir alışverişi yapıyorlar. Sohbet akşamı da Zoom’da yazarı konuk alıyorlar. Damla Hanım kulübün moderatörü olarak diğer kulüp üyelerinin yolladıkları sorular ve kendi aralarında belirledikleri konular ışığında konuk yazar ile sohbeti başlatıyor.
Toplantılar 1,5 – 2 saat sürüyor. Kulüp çok kalabalık olduğundan katılımcılar bu süreçte dinleyici/izleyici konumunda oluyor. Söylemek istedikleri şeyler varsa sohbet kısmından iletiyor ya da söz isteyerek dâhil olabiliyorlar.
Yazarıyla Konuşanlar Kitap Kulübü’nün Diğer Kitap Kulüplerinden Farkı Nedir?
Kulübün en büyük farkı, okudukları kitabın yazarıyla, bazen de editörü ya da çevirmeniyle sohbet edebilmek. Böylelikle kitabı sadece okumuş olmuyorlar, kitabın mutfağına da girme şansı buluyorlar.
Kulüpte Bugüne Kadar Okunan Kitaplar ve Davet Edilen Yazarların Bazıları:
- Kimdir Bu Mitat Karaman? – Doğu Yücel
- Adam ve Kız – Deniz Erbulak
- Dünya Bu Kadar -Mahir Ünsal Eriş
- Botter Apartmanı – Ayşe Övür
- Perisiz Köşk – Yaprak Öz
- Evvel Bahar – İrem Uzunhasanoğlu
- Belirsiz Bir Anın Kıyısında – Murat Gülsoy
- Kıyamet Park – Alper Canıgüz
- Düş Kesiği – Güray Süngü
- Beşerbazın Marifeti – Arlin Çiçekçi
- Lola ve Ben – Çevirmen: Eren Yücesan Cendey
- Eski Dünyanın Yangını – Kalben
Yaz mevsimi dolayısıyla toplantılarına ufak bir ara veren Yazarıyla Konuşanlar Kitap Kulübü, Eylül ayı itibarıyla Sezgin Kaymaz’ın Sevinç Kuşları üçlemesinin son kitabı Son Şûra ve Yiğit Karaahmet’in Deniz Ne Kadar Güzel romanlarını okuyup yazarlar ile sohbet edecek. Önümüzdeki sezon da öykü, roman, çocuk kitapları gibi birçok dalda okumalar yapmayı planlıyorlar. Çocuk kitabı okumalarının ilk konuğu ise Düşünce Deneyleri serisi ile Tuğçe Büyükuğurlu olacak.
Katılımcı Profilleri Nasıl?
Katılımcılardan sadece okumayı sevmelerini değil biraz daha fazlasını bekliyorlar aslında. Edebiyatla beslenmek ve toplantıları disiplinle takip ediyor olmak bu beklentilerden.
Katılımcıların Kulüp Hakkındaki Görüşleri:
- Yazarıyla Konuşanlar üyesi olmak, edebiyatın uçsuz bucaksız dünyasında, seviyeli bir okur topluluğu ile bir arada olmak açısından çok önemli benim için. – Kader Çavga
- Yazarıyla Konuşanlardan biri olmak, hem yol gösterici hem arkadaşlık hem paylaşım hem yeni türlerle ve yeni yazarlala tanışma ve daha birçok yenilikler ile bir arada olmak gibi bir şansı yakalamamı sağladı. – Tuğba Yılmaz Daşdemir
- Pandemiyle şekillenen yeni hayatımda can suyu oldu Yazarıyla Konuşanlar. Adımız “konuşanlar” olsa da biz aynı zamanda Yazarıyla Gülenler, Yazarıyla Ağlayanlar, Yazarıyla Öğrenenler olduk. – Filiz Yavaş
- Yazarıyla Konuşanlar’dan biri olmak, bu kadar değerli insanın bir arada olduğu bu samimi grupta yer almak, birlikte iyi kitaplar okuyup kalemi kuvvetli yazarlarla konuşabilmek çok çok şanslı hissettiriyor. – Melis Ayşe
Kulüp Adı: Yazarıyla Konuşanlar Kitap Kulübü
Buluşma Sıklığı: Ayda iki – üç kez.
Hangi Türde Okuyorlar?: Yerli Edebiyat
Platform: Telegram, Zoom, Instagram
Kimler Katılabilir?: Kendi okuma rutinleri dışında, ayda en az iki kitap da kulüp için okurum ve toplantılara düzenli katılırım diyen herkes.
Katılımcı Sayısı: 138
Kurucu: Damla Cerrah
Başvuru için link: Ağustos ayı içerisinde sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
Instagram: yazariylakonusanlar
Twitter: Yazarıylakonuşanlar
Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.