Bookinton

Londra Kitap Fuarı (The London Book Fair (LBF) 18-20 Nisan 2023 tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra şehrinde bulunan Olympia London fuar alanında gerçekleştirildi. Bu sene 52. kez gerçekleşen kitap fuarı hakkında tüm detayları Bookinton okurları için derledik.

Aslı Sabuncu

2020 yılında pandemi nedeniyle iptal edilen, 2021 yılında online gerçekleştirilen Londra Kitap Fuarı 2022 yılında pandeminin gölgesinde geçmişti. 2023 yılında her zamanki yeri olan Olimpia London’da yerini alan Londra Kitap Fuarı’na katılım oldukça fazlaydı. 

1400’ün üzerinde katılımcı firmanın kitapseverler ve yayıncılarla buluştuğu fuarı 60’ı aşkın ülkeden yaklaşık 25 bin profesyonel ziyaretçi 2,5 gün boyunca ziyaret etti.

18 Nisan Salı günü sabah 9.00’da ziyaretçilere kapılarını açan fuar perşembe günü saat 13.00’da sona erdi.

Londra Kitap Fuarı’nda hangi yayınevleri yer aldı?

Bu sene fuarda Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde “Türkiye” standı açıldı. Ayrıca, İstanbul Ticaret Odası (İTO) standı da 14 katılımcıyla fuarda yerini aldı.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası’nın organizasyonuyla Türkiye’den Alfa Yayın Grubu, Bilgeoğuz Yayınevi, Büyük Doğu, Destek Medya Grubu, Doğan Yayınları, Epsilon Yayınevi, Fom Kitap, Kalem Vakfı, Sev Yayıncılık, Sigma-Yeşil Dinazor ve Tudem Yayın katılımcılar arasındaydı.

Londra Kitap Fuarı dünya çapında tanınan yayınevlerinin, yazarların, çevirmenlerin ve yayın endüstrisi içindeki profesyonellerin bir araya geldiği ve yayıncılık dünyasındaki son gelişmeler ile trendlerin tartışıldığı önemli bir etkinlik olması dışında dünyadaki en büyük ikinci kitap fuarı. Bu sebeple Türkiye’nin Londra Kitap Fuarı’nda yer alması Türk yayıncılık sektörünün ve yazarlarının tanıtılması amacıyla önemli ve kaçırılmaz bir fırsat olarak görülüyor.

Önemli başarı

İstanbul’un bağımsız kitapçılarından Minoa, Türkiye’den de yayınevlerinin katıldığı bu yılki Londra Kitap Fuarı’nda (LBF), Uluslararası Mükemmeliyet Ödülü’ne aday gösterildi ve ödülü aldı.

Londra Kitap Fuarı nasıl geçti? 

Fuar alanı oldukça büyüktü, Olimpia London Fuar alanının iki giriş kapısı vardı. Bir kapıdan girildiğinde Türkiye standı tam karşınıza çıkıyor. Bu yönüyle Türkiye standının yerinin gayet iyi olduğunu düşünmüştüm. Türkiye’den fuara katılan stant görevlilerinin bir kısmı benimle aynı görüşteyken bir kısmı daha iyi bir yerde olmanın daha iyi tanıtım imkânı yaratacağını düşünüyordu. 

Fuarı gezdikçe Almanya, İsviçre ve Fransa stantlarının fuar alanının tam ortasında yer aldığını gördüm. Fuar alanının ikinci katına çıkıp aşağıya baktığınızda bu ülkelere ait stantları rahatlıkla görebiliyordunuz. Bu nedenle Türkiye standının daha ortada yer almasının Türkiye’den kitapların tanıtımı için daha avantajlı olabileceğine kanaat getirdim. 

Ayrıca diğer ülkelere ait stantlar oldukça renkli ve göz alıcıydı. Türkiye standının yakınında İtalya’nın stantları vardı. İtalyanlar moda, moda sektöründeki tasarımcılar, ünlü modaevi sahiplerinin hayat hikâyeleri, mimari, dekorasyon ve yemek kitapları ile göz doldurdu. Fransa stantlarında ise çok sayıda gezi ve şarap kitabı gördüm. 

Gezdiğim ülke stantlarında ülkeler yemek, kültür, sanata dair kitapları öne çıkarmıştı. Bunları görünce ülkemizde de bu tarz kitapları gözüm aradı ama bu tür kitaplar yoktu. Yemek kültürümüz dünyada önemli bir yere sahipken keşke yemeklerimizin tanıtıldığı albenili kitaplar olsa dedim kendi kendime.

İngiliz yayınevlerinin stantları âdeta çocuklar için yaratılmıştı. O kadar renkli, cıvıl cıvıl kitap kapakları vardı ki hepsini almak istedim. İngilizler çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarıyla kitap okuyorlar ve belli bir yaşa gelince çocuklar tek başına kitap okumaya başlıyor. Bu kitapları görünce İngiliz çocuklarının neden çok kitap okuduğunu daha net anlayabildim. Kitap kapakları o kadar renkli ve neşeli ki merak edip içine bakmamak imkânsız. Bu çocuk kitaplarını yayıncılarımızın görmesini çok isterim. 

Ukrayna ve TikTok Shop damgası

Fuar alanında iki stant çok dikkatimi çekti. İlki Ukrayna Savaşı ile ilgili bir standın olmasıydı. Stantta yıkılmış yakılmış kitaplarla devrilmiş bir kütüphane, tahrip olmuş bir yazı masası ve sandalyesi vardı. Bunlar tamamıyla savaşın acı verici sonuçlarını gözler önüne seriyordu. Bunu sergiliyor olmaları oldukça etkileyiciydi.

İkincisi ise TikTok Shop standının olmasıydı. Dünya genelinde bazı ülkelerde TikTok uygulaması kitap satışına olanak veriyor. Yakında belki Türkiye’de de bu hizmeti vermeye başlarlar, kim bilir? 

Fuarda ayrıca büyük bir stantta görme engelli çocuklar için okuma setlerine rastladım. Ülkemizde görme engelliler için farklı konseptlerde kitaplar var mı bilmiyorum ama bu kitaplar görme engelli çocuklar için çok güzel düşünülmüş.   

Ülkemizin edebiyatının tanıtımı için önemli fuarlardan biri olan Londra Kitap Fuarı’nda gelecek yıllarda ülkemizden daha fazla yayınevi görmeyi umuyorum. Elbette Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle yayınevinin bırakın yurt dışına açılmayı birkaç ay sonrasını bile görmekte güçlük çektiklerinin farkındayım. Keşke yüzlerce yayınevi Frankfurt Kitap Fuarı’ndan sonra dünyada ikinci sırada yer alan Londra Kitap Fuarı’na katılıp ülkemizi, yayınlarını, yazarlarını rahatça tanıtabilse ve uluslararası camiada yer alsalar diye düşünerek buruk bir şekilde fuar alanından ayrıldım.

2024 yılını takviminize not edin!

Pandemi nedeniyle sekteye uğrayan fuar 2023 yılında eski havasına bürünmüş gözüküyordu. 2024 yılı için fuar tarihlerini takviminize işaretlemeyi unutmayın. Londra Kitap Fuarı 12-14 Mart 2024 tarihlerinde Olimpia London’da yine kitapseverlerle buluşmayı hedefliyor.

Diğer haberleri incelemek için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.