Bookinton

İstanbul’un en büyük kütüphanesi olan Rami Kışlası Kütüphanesi 13 Ocak’ta kapılarını ziyaretçilerine açtı. 

Zeynep Ceren Burak

Haftanın her günü yirmi dört saat açık olacak, 4200 kişilik oturma alanına sahip kütüphane, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarında “yaşayan kütüphane” etiketi ile tanıtıldı. 

Rami Kışlası’nın tarihimizdeki yeri nedir, yaşayan kütüphane ne demektir ve İstanbul’un en önemli diğer kütüphaneleri hangileridir? 

Detaylar haberimizde…

Askeriyeden kültür merkezine doğru tarihi değişim

İstanbul Eyüp Sultan ilçesinde bulunan Rami Kütüphanesi 13 Ocak’ta ziyaretçilerine kapılarını açtı. Kütüphane, 2014 yılında başlayan Rami Kışlası’nın aslına uygun restore edilmesi ve renovasyon çalışmaları ile kültür ve sanat hayatımıza kazandırıldı. 

İki yüz elli yıllık bir geçmişe sahip olan Rami Kışlası sırasıyla, II. Mustafa zamanında sadrazam Rami Mehmed Paşa’ya çiftlik olarak hediye edildi, III. Mustafa zamanında orduya lojistik destek veren ek bir alan olarak, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasından sonra askerî kışla olarak kullanıldı ve 1836-1837 yılları arasında Mühendishane öğrencilerinin kışla içinde bulunan Mekteb-i Harbiye’ye taşınması ile bilim merkezi hâline geldi.

İstanbul’un en büyük kütüphanesi

Yenileme çalışmaları 2014 yılında başlayan kışla, 220 dönümlük alan içinde yer alıyor. Rami Kütüphanesi elli bir bin m2 avlusu ve dört bin iki yüz kişilik oturma alanı ile İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın sayılı kütüphane komplekslerinden biri olma iddiasında.

Kompleksin içinde bulunan alanlar ve sunulan hizmetler, 0-3 yaş grubu dâhil çocuk kütüphanesi, on ayrı ihtisas kütüphanesi, yazma eserler ve Atatürk İhtisas Kütüphanesi, sergi salonlarının yanı sıra üniversiteye hazırlanan öğrencilere verilecek ücretsiz test kitapları, günde iki kez çorba ikramı, çay ve kek ikramları olarak sayılıyor.

Yaşayan Kütüphane nedir?

Rami Kütüphanesi resmi sayfasında “Etkinlik salonları, bireysel ve grup okuma salonları, atölye mekanları ile söyleşi, seminer ve sergi gibi farklı kullanım olanaklarına sahip büyük bir kompleks olarak tasarlanmıştır.  Çocuklardan gençlere, üniversite öğrencilerinden akademisyenlere kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden kütüphane, 7/24 açık okuma salonlarıyla okuyucu ve araştırmacılara günün her saatinde hizmet vermektedir,“ şeklinde tanımlanmış olup, kütüphane her yaştan ve her meslek grubundan ziyaretçiye hitap etmesi ve hiç kapanmayacak olmasıyla fark yaratmaya aday. Kütüphaneler artık yalnızca bilgi kaynaklarının korunduğu ve ödünç verildiği yerler değil, bilginin üretildiği, deneyimlendiği ve toplumun sosyalleştiği alanlar hâline geliyor.

Rami Kışlası Kütüphanesi’ne nasıl gidilir?

Kütüphane İstanbul Eyüpsultan ilçesinde Rami Kışlası caddesi üzerinde yer alıyor. Buraya Talimhane Caddesi durağından geçen hatlarla ulaşım sağlanabilecek.

İstanbul’un diğer önemli kütüphaneleri hangileridir?

Atatürk Kitaplığı: 1924‘de kurulan kütüphane, nadir kitapların da bulunmasının etkisi ile araştırmacıların en çok tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Mimarisi yurt dışında ödül kazanan kütüphane 7/24 açık olması ile de öne çıkıyor.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi: 140 yıla yaklaşan tarihi ile İstanbul’un en eski kütüphanelerinden olan kütüphane, 1884 yılında “Kütüphane-i Umumi-i Osman-i” adıyla kuruldu. 1 milyondan fazla dokümanla en zengin arşive sahip olmasının yanında ilk cilt atölyesi ve matbaa da burada kurulmuş.

Yararlanılan Kaynaklar

  1. Rami Kütüphanesi (ramikutuphanesi.gov.tr)
  2. İstanbul’un en bilinen 5 kütüphanesi | Independent Türkçe (indyturk.com)

Diğer haberleri okumak için tıklayın. 

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.